El trentin e ’l calt bestia de l’istà – Di Cornelio Galas

«Oscia, no sta dirme che no te sai cossa che l’è la sega giaponese…!»

- Vara, no ghe la fago pù. Mi sto calt el me buta en tera … e po’ el me passa sora come en calcagièra.
«No sta dirme gnent, gnent…»
- Difati no gò gnanca la forza de parlar, se no basta…
«Ma sat che ho vist zènt, a l’hotel Everest de Vignole neh, nàr dénter ne la sauna per zercàr en pel de frescura?»
- Ma dai…
«Te digo de sì, oscia!»
- Ma valà, te me tòi per le bàle…
 
«Te digo de sì, cramento. E gh’è anca dei forèsti che ’empiza el forno – quel co l’aerazión – sui vintizinque gradi. Così i sparmia sui condizionatori.»
- Ma valà, mona!
«Oh, l’ho vist coi me oci. Uno che l’ha magnà zinque angurie. Una drio l’altra. Po’ l’è nà a pissar per almén na mezòra. E sol co l’evaporazión del pìss… el gavéva - a parte l’odor - en solievo.»
- Ma no ghe credo gnanca se…
«Vara che nar su ai freschi e dopo vegnìr zò te ciàpi na bota…»
- Va ben, ma alora ’sa faga? Stago chi a còserme el zervèl?
 
«No, fa come mi. Mèti nel frigo en sach de scatolete de aqua che se faga giàz. Po’ bùtele nela vasca da bagno. E denter, de colp. Denter… Meio ciapàr ste bote. Che te sparmi anca benzina per nar su en Bondon”.
- Ma, ma… e se ciapo su na dòia?
«Ma valà, valà…»
- Ehm… te la fai fazile ti. Meti, meti che me vegna en colp?
«Ma valà. L’è come la sega giaponese, mai provada?»
- No, cossa ela sta roba?
 
«Oscia, no sta dirme che no te sai cossa che l’è la sega giaponese…»
- No, no ’l so, spiegheme dal bon…
«Alora: te ciapi el pìndol. T’el meti su n’encùzen de fer. Sta tento che ‘l sia propri en mez a la part de sora de fer. Come? T’el gài picol? Alora falo deventar pian pianél pu grant. Tòte en giornalét de done nude se te serve. Eco. Quando te par de esser a um, métete na pèza nera sui oci, no come quele de Zoro che te gài i busi per veder fora neh… No te devi veder gnent. Sol scur, strof. Eco, adès te toi en mazòt e zò, zò en bel colpet su l’encùzen …”
- Oscia, ma te ris’ci de farte… del mal, en mal gross ai zebedei cramento …
«Ma l’è lì la goduria. Te godi da mati quando te sbagli el colp »
 
- Ma cosa ghe c’entrela sta roba chi col calt?
«L’è l’istessa roba. Quando te ciàpi la bòta, dal calt al fret e viceserva, o i te porta a l’ospedal de bala co l’ambulanza, o te stai meio per tuta st’istà d’inferno.»
- Sarà come te disi ti. Forsi… Ma dìme, co la sega giaponese elo pu tante le volte che se sbaia colp de quele che enveze… te te schizi i coioni? Tant per savér neh...